Har du nogensinde prøvet at være i ro og stilhed?

Der er ingen tvivl om, at jeg har en popcorn-hjerne. Den arbejder hele tiden med et eller andet, og jeg befinder mig godt med at gøre - gøre ting, foretage mig noget. Hvilket også er en af grundene til, at yoga og meditation fandt vej til mig. Begge dele hjælper mig tilbage på et mere stille spor, hvor jeg mere ER end GØR - det spor, hvor jeg også har overskud til at sortere i, hvad jeg arbejder med, og hvordan. 

Da jeg læste om restorativ yoga tænkte jeg, at det må jeg prøve. Og jeg blev overrasket over, hvad en enkelt restorativ yoga-stilling gjorde ved mig, ved mit nervesystem. 

Som borger i Danmark forventes du at forholde dig til din omgivelser. At tage aktivt del samfundet som skattebetalende borger, hvor du bidrager til velfærden, og til, at alle borgere i Danmark fx har mulighed for at komme ’gratis’ til læge, på sygehus, på bibliotek, i skole. Vi er så privilegerede, at studerende får penge (SU) for at studere, for at dygtiggøre sig – og for at kunne bidrage som skattebetalende samfundsborgere. Hele vores samfundsstruktur er bygget til, at vi nærmest er ’ejet’ af staten.

Skiftende regeringer har lavet reformer, der skal sørge for at få studerende hurtigere gennem uddannelsen, så de kan komme ud på arbejdsmarkedet – og bidrage til velfærden. Økonomien er blevet et mål i sig selv, ikke et middel. Det betyder også, at der stilles krav til os nærmest fra vi bliver født.

Krav om, at vi kan være stuvet sammen i institutioner, fordi mor og far skal tilbage på arbejdsmarkedet. At vi kan rumme hinanden, at vi kan være sammen med fremmede i en lang ’arbejdsdag’, uanset om du er ekstrovert eller introvert. Vi skal tage ansvar for os selv, og vi bliver konstant mindet om, at vi også skal tage ansvar for vores omgivelser; ikke blot de nære, men på globalt plan (fx klimakrise, energikrise, krige, naturkatastrofer). Vi er forbundet med hinanden via sociale medier, forskellige online kommunikationsplatforme og e-mail. Og vi får levende – til tide live – billeder af katastrofer, krige og elendighed mens de foregår, helt ind i vores private hjem; der, hvor vi skulle kunne trække os tilbage og få ro.

Og det, at være i ro, i stilhed, er tit ikke en mulighed. Ikke desto mindre er det nødvendigt at vi tager os tid til at være i ro og stilhed.

Når vi er i ro, og i stilhed, giver vi nemlig vores hjerne mulighed for at restituere. Stilhed sættes i forbindelse med udvikling af nye celler i hippocampus, det område i hjernen, der er forbundet med læring og hukommelse.

Stilheden genopbygger nervesystemet, hjælper til med at holde energien oppe, og hjælper vort sind til at være mere tilpasningsdygtigt og modtageligt i den omskiftelige verden vi lever i.

Så der er rigtig mange gode grunde til at være i ro, og i stilhed. Og det giver restorativ yoga, yoga i hvile, os mulighed for at være.